понедељак, 14. октобар 2013.

Astrologija za početnike "ASTROLOŠKE KUĆE"



Pored pojmova planete i znaka, slijedeći najosnovniji element svakog horoskopa su polja ili kuće. U astrologiji razlikujemo dvanaest kuća od kojih  svaka generira sasvim određeno značenje. Dobro tumačenje i opis astroloških kuća, uz opis položaja planeta u znakovima, te njihovih međusobnih odnosa, odnosno aspekata,  praktički je najvažniji dio astrološke analize.

Prva kuća ili polje započinje ascendentom, odnosno podznakom. Točka ascendenta, pored  položaja Sunca u znaku i kući, najvažniji je dio svačijeg  horoskopa. Astronomski gledano, ascendent  je čvrsto  postavljen na istočnom horizontu. To je ona točka u kojoj svakoga jutra izlazi sunce. Znak u kojemu se izlazak sunca zatekne,  zove se uzdignuti znak i on predstavlja podznak svačijeg horoskopa.
Podznak je izuzetno važan jer on određuje pojam „ja“. Podznak pokazuje kako mi sami sebe vidimo i kako nas drugi vide. Time čitava prva kuća predstavlja pojmove koji određuju našu osobnost, naše prirodne sklonosti i tendencije, kao i  naš način izražavanja. Zato je ona kuća identiteta. Analogna je znaku Ovna, a prirodni vladar ove kuće je planeta Mars.

Druga kuća odgovara na pitanje kakav je odnos osobe prema vrijednostima. Ona pokazuje stanje imovine i materijalnih dobara pojedinca. Također, ona pokazuje i kakav je odnos pojedinca  prema vrijednostima uopće. Ova kuća analogna je znaku Bika, te je njezina vladarica planeta Venera.
Treća kuća pokazuje neposrednu okolicu pojedinca, braću, sestre, susjede. To je kuća neposrednih odnosa koja pokazuje stanje naše djelatne svijesti i načina  komunikacije  sa svojom okolicom. Pokazuje temeljno obrazovanje, promet i kraća putovanja. Ona je pokazatelj svjesnog dijela našeg uma. Vrijednosti koje opsuje ova kuća istovjetne su onima koje opisuju Blizanci, te ovom kućom vlada planeta Merkur.

Četvrta kuća je pokazuje rodno mjesto,  dom, rodnu i vlastitu kuću. Ovo je kuća jednog od roditelja.  U  horoskopima muškaraca ovom kućom predstavljena je majka, a u horoskopima žena ovo je očeva kuća. Ova kuća otkriva kakav je naš odnos prema onim vrijednostima koje se sobom nose kroz  čitav život  jer potječu iz kolijevke, ali  također pokazuje naš stav  prema nekretninama, kao i i svemu što je  naše osobno . Četvrta kuća je i kuća smrti, ona pokazuje posljednje godine života i način smrti, kao i mjesto gdje ćemo biti sahranjeni. Analogni znak ove kuće je Rak, a vladajuća planeta Mjesec.
Peta astrološka kuća pokazuje čovjekovu kreativnost. Ovo je kuća djece, stvaranja, ljubavi, zadovoljstava, zabave, igara na sreću, dobitaka, sporta i rekreacije. Pokazuje kakvi su čovjekovi stvaralački potencijali, njegova originalnost i duh. Pokazuje kreativnu dramsku, filmsku, kazališnu i općenito stvaralačku sposobnost.  Pokazuje trudnoću, rađanje i obrazovanje djece. Ovu kuću opisuje i znak Lava, kao i Sunce koje nad njome prirodno vlada.

Šesta kuća pokazuje rad, zdravlje i navike. Ukazuje  na zaposlenje, zaposlenike, radno mjesto, radnike općenito.  Ona pokazuje usluge koje primamo od drugih, kao i one koje drugima pružamo. Nadalje, ona je kuća zdravlja,  odjeće, higijene, odnosno svega što utječe na zdravlje. Nadalje, ovo je kuća šire rodbine, i sposobnosti prilagođavanja. Analogni znak ove kuće je Djevica,  i vladajuća planeta Merkur.

Niz od prve do šeste kuće pokazuje osobu kao jedinku, kroz navedena područja kojima se kuće bave. U nizu od sedme do dvanaeste kuće, astrologija obrađuje područje interakcije pojedinca i šire okolice. Pa tako, budući da je odrednica prve kuće riječ „ja“, sedmu kuću opisala bi riječ „mi“, dok je druga kuća određena riječju „moje“, osma kuća bavi se problematikom iz domene riječi „naše“ i tako dalje, do kraja.

Dakle, sedma kuća je kuća partnerstva koja nam pokazuje sve odnose pojedinca sa okolicom oko njega. Time ova osoba opisuje brak i bračno partnerstvo, ali i radno, poslovno, ortačko i svako drugo zajedništvo dvaju „ja“. Ova kuća pokazuje kako smo prihvaćeni u javnosti, to je i kuća naših javnih neprijatelja. Sedma kuća  će pokazati i ishod svih naših sudovanja i parnica, ona otkriva ono što nam nedostaje, što ne nalazimo u svome „ja“. U ovoj kući opisani su i naše bake i djedovi. Sedma kuća analogna je znaku Vage, a vladarica ove kuće je Venera.

Osma kuća je kuća završetka. Ovdje vidimo kako nas drugi podržavaju, koliko uživamo tuđeg povjerenja, ovo je kuća tuđih vrijednosti koje su nama dati na korištenje. Ovo je kuća nasljedstva, polica osiguranja, banaka. Ovo je kuća seksa, regeneracije, života i smrti. U ovoj kući opisana je imovina naših partnera, te kirurgija, anestezije, operacije, snovi i narkotička stanja. Ovo je Škorpionova kuća kojom u prirodnom horoskopu vladaju planete Pluton i Mars.

Devetom kućom opisan je viši um osobe, njegov super ego. U ovoj kući pokazuje se vjera, filozofski pogled na svijet, duboko nadahnuće, visoko obrazovanje, fakulteti i akademska karijera, duboko promišljanje i ideali u koje vjerujemo. U ovoj kući opisane su religiozne institucije, smrt, regeneracija, psihološki preporod.  Nadalje, ova kuća nam opisuje odnos osobe prema strancima, inozemstvu, stranim jezicima, dalekim putovanjima i nepoznatim krajevima. To je kuća naših unuka, kuća životne pouke. Debeta kuća opisana je znakom Strijelca i planetom Jupiter.

Deseta kuća pokazuje zvanje, reputaciju i društveni položaj svakoga pojedinca. Ovo je kuća statusa, ugleda, promaknuća, ambicije, poslovne i društvene aktivnosti, kuća poslodavca i svakog nadređenog nam autoriteta. Ovo je i kuća onog roditelja koji nije opisan četvrtom kućom. Ova nam kuća pokazuje kako nas drugi vide i vrednuju, kao i stupanj utjecaja pojedinca u društvu u kojemu djeluje. Ovu kuću opisuje ambiciozni Jarac i Saturn.

Jedanaesta astrološka kuća pokazuje odnos čovjeka i društva, pokazuje rezultate čovjekovih ambicija, prijatelje s kojima se druži i društvo u kojemu se kreće. Ovo je kuća primljenih ljubavi, viših ciljeva, plaće koju dobiva za svoj posao. U ovoj kući pokazana su usvojena djeca i sve situacije nad kojima osoba nema izravnu kontrolu. Ovo je kuća humanitarnog djelovanja i velikih organizacija kojima pripada, a koje su povezane s njegovom karijerom. Jednaesta kuća opisana je znakom Vodenjaka i planetom Uran.

Dvanaesta kuća je „tajna“ kuća. U ovoj kući kriju se sve naše tajne i ono što ne želimo podijeliti s ljudima oko sebe. Ovo je i kuća hendikepa, ograničenja, tajnih radnji, tajnih službi, tajnih ljubavi, ali i svih sustava zatvorenog tipa poput zatvora, bolnica, ludnica, tajnih službi, hotela, internata. Ovo je kuća unutrašnje svijesti, nesvjesnog dubokog „ja“, kuća karmičkih dugova pozadine, subjektiviteta, tajnih neprijatelja. Ova kuća naziva se i ostavom horoskopa, u njoj ćemo naći sve ono što osoba želi zatajiti o sebi. Prirodni vladari ove kuće su znak Riba i planeta Neptun.



















izvor: Astro-Aspekt

Нема коментара:

Постави коментар