понедељак, 14. октобар 2013.

Astrologija za početnike " ASPEKTI SUNCA"

ASPEKTI SUNCA

Sunce je centralna planeta i simboliše onaj svesni deo ljudskog bića koji predstavlja volju, pa svi aspekti Sunca govore o onim stvarima koje će čovek sam učiniti i sam izazvati i koje su deo njegove volje i njegove kontrole. Sunce je ego, svest o sebi, i zato su aspekti Sunca vrlo bitni jer opisuju prirodu karaktera, prirodu osobe, njegovu volju. Sunce predstavlja muškarca, muški princip i samu ličnost, pre svega u muškom horoskopu. U ženskom horoskopu opisaće i nju u određenoj meri, ali svaka žena postavši Mesec taj svoj deo opisan Suncem delom daje muškarcu. Čak i kada je ženska osoba Lav u podznaku kroz Sunce ćemo posmatrati muža, oca i sam rak, jer u velikoj meri od postavke Sunca zavisi i da li će brak uspeti i kakav će biti.


  • Sunce i Mesec 
Odnos svetala je veoma bitan u horoskopu jer opisuje odnos razuma, volje s jedne strane, i osećanja s druge, što je direktno nasleđeno od roditelja jer Sunce i Mesec jesu roditelji. 

Povoljni aspekti 
Harmoničan aspekt Sunca i Meseca će subjektivno dati vitalnost osobi jer je tok energija dobar – odnos vatre i vode. Ovaj aspekt ukazuje na osobu kod koje su potrebe ega i osećanja usaglašene, osobu koja oseća potrebe drugih ljudi, i ne živi samo za sebe, već i za druge i koja je po prirodi veoma tolerantna. 
Sunce i Mesec se primarno vezuju za oca i majku, pa stoga povoljan aspekt generalno govori o skladnom odnosu roditelja što daje dobru osnovu za dalji život. Ovo je i slika finog i dobrog oca, domaćina koji vodi računa o kući, a sa druge strane i slika majke koja je dobro organizovana i sjajno vodi kuću, ili koja 
je možda i na nekoj rukovodećoj funkciji (u Mesecu živi dobro Sunce). 
Ako je Mesec poreklo - onda ovaj aspekt opisuje neku slavnu osobu u genetici. Ovo je i slika dobrog porekla. Ukoliko govorimo o kući - onda je ovo dobro osvetljena kuća koja se nalazi na 
nekom dobro vidljivom mestu ili u centru grada. Ovo je kuća u kojoj postoji red, organizovan porodični život. Ovo je povoljan aspekat za lidere (Sunce), jer ih narod (Mesec) podržava, i za 
popularnost, za izlazak u javnost i primanje pažnje baš kao što je i otac imao pažnju od majke. 

Nepovoljni aspekti 
Loš aspekt daje bitnu karakternu različitost roditelja, što ne vodi nužno u razvod, ali vodi u neslaganje koje se odražava na život deteta koje u sebi nosi taj problem, tu disharmoniju. Otac ne pokazuje dovoljno nežnosti i brige prema detetu, teško izražava osećanja. Majka ne pokazuje poštovanje prema ocu. 
Dete sa ovim aspektom ima emotivnih problema u odnosu na oca, stidljivo je u odnosu na oca, i ima problem sa poštovanjem (Sunce) majke. Često se, stoga, ovo osećanje nastalo rano u detinjstvu kasnije odražava i na brak natusa, pa može ukazati i na neslaganje sa partnerom i na sam razvod. Ovaj aspekt često 
ukazuje na problem sa vidom – kao da osoba nešto nije htela da vidi, kao da zatvara oči pred situacijom u kući (da li je otac u pravu, ili je majka u pravu). Ovaj aspekt može ukazati i na izvestan gubitak vitalnosti kroz vreme. Ovo je i slika problema u javnosti, problema sa masama, sa ženama.... Ovo je slika kuće u kojoj se ne zna red. Na nivou države Sunce je lider koji ne razume mnogo narod kojim vlada, a narod (Mesec) ne poštuje vlast, i ovaj odnos je loš za samu državu (dete). 

Konjunkcija 
U konjunkciji (mlad Mesec) Mesec je potisnut jer se ni fizički ne vidi na nebu. Osećanja su duboko potisnuta, i pod uplivom volje koja upravlja osećanjima. Osećanja, ukoliko ih ima su usmerena samo ka sebi. Sama slika zaklonjenog Meseca, Meseca kojeg nema, koji je skriven, ukazuje na neku tajnu, često na tajnu koju otac nosi. Mesec je žena, pa je ovo najčešće slika neke žene koju otac krije ili muž u ženskom horoskopu. Ukoliko je u pitanju muški horoskop, ovo bi moglo ukazati na tajne koje sam natus ima. Faza 
Mladog Meseca vrlo pogoduje tajnama, kao i svakom duhovnom radu i istraživanju. U ženskom horoskopu ovo nije povoljna opcija za brak jer će ta žena uvek biti u senci svog muža, uvek u drugom planu ili pak u najboljoj konotaciji nerazdvojna i uvek uz svog muža. Ovo bi mogla biti i slika žene, majke koja preuzima ulogu oca – dominantna majka. 



  • Sunce i Merkur 
Sunce i Merkur u jednoj natalnoj karti mogu isključivo obrazovati samo konjunkciju budući da uvek kroz zodijak putuju zajedno. Ovo je spoj ličnosti, volje i intelekta – aspekt koji ukazuje na izraženu inteligenciju, rečitost, pismenost. Egzaktan aspekt – kazimi konjunkcija (orbis do 17 lučnih minuta) daje izraženu inteligenciju, sposobnost i talenat za pisanje često nasleđen sa očeve strane, kao i mogućnost da delo postane poznato. Kazimi konjunkcija predstavlja posebnost i retkost – planeta je u srcu vatre, srcu kralja – i ono što ta planeta predstavlja je ovenčano slavom jer je planeta svu snagu Sunca primila na sebe. 

Konjunkcija u orbisu od 18 minuta do 8 stepeni Sunca i bilo koje planete se zove spaljenost (Combust), jer zbog velike blizine Sunca dejstvo te planete je umanjeno, potisnuto, u drugom planu. Pa tako, konjunkcija Sunca i Merkura u ovom orbisu takođe ukazuje na inteligenciju, ali će ukazati da ego često zasenjuje intelekt, muti razum, da je osoba sujetna i dosta subjektivna. U komunikaciji sa bratom (Merkur) brat je 
uvek u drugom planu, ne može da dođe do izražaja u prisustvu samog natusa. Otac je vezan za neko dete, za brata. Muž ima neko dete, a kako ova konjunkcija čini da se Merkur dobro ne vidi možemo posumnjati i na neko tajno dete ili brata sa očeve strane što bi trebalo da potvrde i ostali faktori. 
U ženskom horoskopu može ukazati na dva muža budući da Merkur uvek ukazuje na dva. Konjunkcija u orbisu većem od 8 stepeni naglašava intelekt, dobru komunikaciju, mogućnost čestih putovanja, posedovanje dobrih automobila, francuski automobil, automobil sa upaljenim svetlima...



  • Sunce i Venera 
I ove dve planete mogu obrazovati samo konjunkciju - mogu biti udaljene maksimalno 40-45 stepeni. 
Ovaj aspekt daje fizički zgodne i privlačne osobe, koje kada i nisu baš lepog lica (Mesec) zrače lepotom, prijatne prirode su. Često je znak popularnosti, velikog talenta za umetnost i želje da voli i bude voljena. Ljubav prema zlatnom nakitu i skupocenim poklonima. Darežljivost i teatralno udvaranje. Ovo je slika slave 
koja se može steći od umetnosti i od svih lepih stvari. Izuzetno povoljno za javne nastupe jer je ovo Venera koja ima potrebu da se pokaže u najboljem svetlu. Sestra popularna, estradna ličnost, ličnost na sceni. Otac šarmer, osvajač, i najčešće ima ili je imao ljubavnicu (Venera nikada nije majka), pa ukoliko je aspekt aplikacioni ta očeva veza dogodila se nakon rođenja osobe, a ukoliko je separacioni otac je imao važnu vezu pre rođenja osobe. Ovo bi mogla biti i slika sestre protežirane od strane oca.
U ženskom horoskopu ukazuje na ljubav prema ocu i često ljubav prema starijem ili oženjenom muškarcu koji je nalik ocu, ili kamuškarcima koji su po nečemu poznati i važni. Muž osobe je lep, privlačan devojkama, ženskaroš. 
U muškom horoskopu ljubav sa znatno mlađom devojkom. Muškarca mogu privlačiti energične, ambiciozne devojke koje znaju šta hoće i koje veoma drže do sebe i teže nekom statusu u društvu. 



  • Sunce i Mars 
Ovo je kombinacija dve muške, snažne planete – zrelog i mladog muškarca. Ovo je aspekt koji opisuje tipično mušku energiju bilo da je u pitanju muški, bilo ženski horoskop. Ovo je prototip mačo-muškarca. 

Povoljni aspekti 
U povoljnom aspektu daje fizički snažne ljude skladne građe, koji se bave sportom, vole takmičenja i izazove, vole da pobeđuju i predvode i da budu najbolji i glavni. Ovo je aspekt velike hrabrosti i snage. Ovo je slika strastvenih, direktnih muškaraca sa velikom ambicijom i dobrom kondicijom. Ovo je slika muškarca za volanom (Sunce), muškarca koji je ovenčan slavom i slika pobednika. Naglašena zdrava strast, veoma erotski nabijen aspekt. Srodnost sa ocem. Ovo je i slika ideje arijevske rase (Ovan – Aries). 
U ženskom horoskopu najviše opisuje muškarca kojeg osoba traži i umnogome ukazuje da kroz osobu žive duhovi njenih muških predaka. Daje potrebu za ''glavnom facom'', za strastvenim i dominantnim muškarcem. Ocu se sviđa mladić natusa. Nekad ovaj aspekt govori o mogućnosti da je otac vojno lice ili 
voli oružje. Muž koji voli da radi, koji je autoritet, a koji je u mladosti (dok je bio Mars) sedeo po kafićima i stvarao imidž muškarca koji može sve i koji je najbolji. 

Nepovoljni aspekti 
Loši aspekti među ovim planetama daju napetu energiju, vrlo koleričan temperament, nerazumevanje i mržnju prema ocu koji je u detinjstvu najčešće tukao natusa. Naprasit i nagao temperament koji se izražava kroz veliku drskost. Problemi sa autoritetima kao posledica odnosa sa ocem. Stalna borba u kojoj su gubici izvesni. Moguće batine i povrede, koje mogu biti opasne i po život. Natus se razvija uz oca koji nikada nije zadovoljan i stoga ima stalnu potrebu da se dokazuje. Ovaj aspekt je slika sopstvene volje koja natusa uvlači u neprilike. 
U ženskom horoskopu aspekt će opisivati mladića koji odbija da preuzme odgovornost u vezi, može biti grub i sklon svađama, i u lošem odnosu sa ocem. Mladić mrzi sve koji su mu moguća konkurencija i ima veliku potrebu da se dokazuje i zbog toga stalno ima problem. Voli da se hvali posebno nekim važnim stvarima koje su mu nedostižne (kvadrat). Muž nasilan, besan, veoma agresivna, nezgodna priroda. 
Konjunkcija je nepovoljna za sve u simbolici Sunca, ali veoma povoljna za sve u simbolici Marsa. Mladić sjajan, ali bračni partner potpuno različit. U ženskom horoskopu ovo je slika strasti prema oženjenim muškarcima i slika seksualnih veza sa oženjenim muškarcima.



  • Sunce i Jupiter 
Ovo je jedna sjajna muška priroda budući da su u pitanju dva benefika i muške 
planete. 

Povoljni aspekti i konjunkcija 
Povoljan aspekt, u koji spada i konjunkcija, je kraljevska kombinacija. Ukazuje na mudrost, sreću i neretko plemićko poreklo. Osoba odrasta u dobrim uslovima i često ima sve što poželi. Protežiranost u životu. Otac je veoma pozitivan, veoma obrazovan, i često na nekom visokom položaju (ako su Sunce i Jupiter u konjunkciji može biti i ministar). Otac je veliki putnik koji je sa lakoćom zaradio dosta novca. Debeljuškast otac. 
U ženskom horoskopu ovo je dosta dobar znak za povoljnu bračnu priliku i uspešan brak. Ukazuje na muža koji je možda iz inostranstva, koji ima veoma uspešnu karijeru, možda profesorsku, koji ima sreće u svakodnevnom životu, ili je često na daljim putovanjima. U osnovi dobar čovek velike širine duha. Slava 
u inostranstvu. Poznat profesor. 

Nepovoljni aspekti 
Loši aspekti Sunca i Jupitera ukazuju na prevelike ambicije, preterane nade i nerealna očekivanja i zbog toga razočarenja. Stalno prisutna nesvesna potreba za imanjem i stvaranjem više od onoga što se ima i može, i zbog toga stalno nezadovoljstvo. Neskromnost. Preterivanje. Otac bio u prilici da napravi novac, ali nije uspeo; muž želi da se domogne višeg položaja ali ne može. Stalno hvalisanje ali ništa od ostvarivanja. 
Želja za uspehom i slavom u inostranstvu, ali nemogućnost materijalizacije. Ukazuje na probleme u inostranstvu i finansijske neprilike. 



  • Sunce i Saturn 
Sunce i Saturn su dve veoma važne planete, pa svaki njihov kontakt ukazuje na 
jaku, tvrdu prirodu. 

Povoljni aspekti 
U povoljnim aspektima daju stabilnost, sposobnost trajanja, i često dug život. Kako je Saturn vreme i starost ovo je slika napretka tokom vremena, postepenog ali izvesnog uspeha i slave u starijem dobu. Ovo je slika velike ambicije, ozbiljnosti, upornosti i velikog uspeha u politici. Ovo je slika genetike koja daje podršku muškoj lozi, i slika nekog slavnog pretka. Društveni položaj ove osobe garantuje stabilnost, ali ona ujedno može biti pripadnik konzervativne struje. Sklonost ka arhitekturi, pozivu sudije.. 

Nepovoljni aspekti 
Loši aspekti Sunca i Saturna su slika prilično teške prirode. Osoba može biti egocentrična, mračna, despotska i imati problem sa autoritetima. Donosi sukob sa ocem ili bilo čime što Sunce predstavlja u horoskopu osobe. Ovo je i slika gubitka oca i teškog života oca. Aspekt tvrdoglavosti. Veoma često ukazuje na pad sa položaja. 
U ženskom horoskopu je veoma često znak teškog braka koji traje, ali koji postaje sve mučniji. Opasnost od gubitka muža. Na fizičkom planu daje gubitak vitalnosti i probleme sa srcem i kičmom. 

Konjunkcija Sunca i Saturna je vrlo teška i ponekad ugrožava sam život osobe osim ukoliko osoba ne živi po Saturnovim pravilima. Velika egocentričnost, i velika ambicija, ali i moguć pad sa položaja. U ženskom horoskopu može ukazati da osoba ostaje neudata (nemanje muža). Moguć gubitak oca.



  • Sunce i Uran 
Povoljni aspekti 
U dobrim aspektima ovo je slika čoveka ispred svog vremena, koji može biti genijalan, ali uvek uspešniji ako je samostalan. Osoba zna šta hoće od sebe i drugih i teži osamostaljenju jer mu samostalnost (Uran) donosi uspeh i slavu (Sunce). 
Sve što je iznenada, novo donosi uspeh. Pomoć prijatelja. Otac inteligentna osoba sa idejama ispred svog vremena, sklon tehničkim naukama, astrologiji. Ovaj aspekat vrlo je učestao kod velikih pronalazača i astrologa. 
U ženskom horoskopu daje skladan brak sa razvedenim muškarcem (ako je separacioni aspekt već je razveden, ako je aplikacioni tek će se razvesti). Suprug pilot, astrolog... otvoren za razne nove stvari. Kosmopolita. 

Nepovoljni aspekti 
U lošim aspektima slika velike, jake pobune: osoba ima problem da prihvati autoritet. U ženskom horoskopu to je jak pokazatelj za razvod. Ovakva osoba može da prihvati za autoritet samo izuzetno genijalnu osobu. Ljudi sa ovakvim aspektima često se bore protiv ustaljene hijerarhije i imaju sklonost da prekidaju 
karijeru ili padnu sa položaja. Ovo je slika opozicije koja ruši vlast. Sve u simbolici Sunca ugroženo je Uranom, pa je ovo često znak srčanog udara, nesreće u automobilu francuske proizvodnje. 

Konjunkcija Sunca i Urana traži da se osoba oslobodi, te često vuče u razvod. 



  • Sunce i Neptun 
Suncu Neptun nije srodan budući da je Sunce volja, ali ove dve planete zajedno 
daju izuzetno jaku maštu, intuiciju i uvid u velike tajne i misterije. 

Povoljni aspekti 
Dobar aspekt daje sklonost duhovnom životu, tajnama, daljinama, mističnom. Najveći uspeh (Sunce) ide kroz simboliku Neptuna, pa je ovo sjajan aspekt za lekare, farmaceute, glumce, moreplovce koji odlaze daleko i imaju sposobnost da otkriju nešto. Ovo je i veoma poželjno za postizanje uspeha u crkvenoj 
hijerarhiji. 
U ženskom horoskopu na emotivnom planu često daje tajnu vezu sa oženjenim muškarcem, sa direktorom ili nekom osobom na funkciji. Ovo bi mogla biti i slika muža koji vešto skriva neku tajnu, ili muža lekara ili 
čudaka.

Nepovoljni aspekti 
U lošim aspektima u ženskom horoskopu kreiraće prevare od strane muža i dovoditi do razočarenja u braku. Otac ovakve osobe može biti alkoholičar, depresivac, slabić. Mogućnost obmane od strane šefa i svega što u horoskopu simboliše Sunce. Na psihološkom planu osobe sa ovim aspektom imaju manjak volje. 

Konjunkcija često ukazuje na narkomane ili alkoholičare u jednoj krajnosti, a u drugoj na velike isposnike, duhovne i spiritualne osobe. 



  • Sunce i Pluton
Povoljni aspekti 
U dobrim aspektima daju izuzetnu moć i novac koji dolazi od muškaraca, oca, muža. Ovo je veoma dobro za bavljenje investicijama i politikom. Često mogu biti u pitanju opasna zanimanja. Uspeh i slava dolaze odande gde je najopasnije. Ovo je aspekt koji daje fatalnu privlačnost, jake i strasne veze i brak (u ženskom horoskopu) koji zaista traje do smrti. Fatalni muškarac. Na psihološkom planu Sunce i Pluton daju duboke uvide, veliku magnetičnost i sposobnost da osoba preživi najteže životne situacije zahvaljujući sposobnosti 
transformacije. 

Nepovoljni aspekti 
U lošim aspektima Sunce i Pluton donose opasnost po muža ili oca naročito ukoliko je on izložen ratu. Ovakve osobe su vrlo ambiciozne i teže visokim položajima, ali kada se jednom domognu takvim položaja lako bivaju omrznuti. Destruktivnost. Jaka ljubomora od strane oca, muža. Velika potreba za 
kontrolom i dominacijom nad tuđom voljom. Problemi sa nasledstvom od oca. 

Konjunkcija često govori o izuzetno harizmatičnim osobama koje sa druge 
strane imaju izvestan strah od sebe. 








2 коментара: